1984 Engel van Amsterdam

Horizon brengt geslaagde 'Engel'

HEILOO - Horizon heeft het 'm weer geleverd: met vaar ten bekwaamheid heeft de Egmonder theatergroep de musical 'De Engel van Amsterdam' van Joop Stokkermans en Lennaert Nijgh opgevoerd en daarmee een prestatie van formaat geleverd, zeker gezien het feit dat de voorbereidingstijd kort was omdat de aanvankelijke geplande productie geen doorgang kon vinden. 

In het keurig uitgevoerde programma wordt 'De Engel van Amsterdam' een bewerking van de 'Gijsbrecht' van Vondel genoemd. Dat is het niet. Stokkermans en Nijgh hebben een aantal Amsterdamse problemen tot een luchtig geheel gemaakt, dat geplaatst in het Amsterdam van Gijsbrecht en daartoe enige hoofdfiguren uit de Vondels drama 'geleend', wat overigens het stuk niet minder maakt.

Goed begeleid door een orkest, o.l.v. Lucas Hikke, werden de elf scènes, waaronder het prachtige neerdalen van de aartsengel Rafaël en de kostelijke nonnenscène, opgevoerd in een simpel wisselend decor, en een groot aantal nummers gebracht waarbij bekende als 'Een engel in Amsterdam', 'Poppenkast' en 'Vannacht'.

De stemmen van de solisten zijn overwegend ongeschoold en dat beïnvloedde soms de verstaanbaarheid, vooral in de lagere registers, wat voorkomen had kunnen worden door meegedragen microfoontjes of misschien door juist die liederen te transponeren. Maar echt storend was het niet.

Werkelijk zeer goed in alle opzichten waren Gerda Veldt als Rafaël en Marc Smit als de intrigant Vosmeer. Goed was ook Rob Peper als Gijsbrecht, terwijl Jacques Burges als de abt Gozewijn wat aarzelend begon, maar duidelijk groeide in zijn rol van toch wel dubieus geestelijke en er tenslotte een kostelijk iets van maakte. Alies de Vries als het volksmeisje Brechtje sloot zich daar goed bij aan en dat geldt qua spel ook voor Els Bleys als Badeloch en qua zang voor Sander van Beek als Gijsbrechts zoon Venerik.

Het koor bewoog niet altijd even perfect, maar acteerde verder heel behoorlijk en ook de mise-en-scène was goed doordacht, zodat regisseur Walter Roozendaal tevreden mag zijn. Voor de kostuums (hoewel niet altijd precies uit 1300) en de techniek tenslotte niets dan lof.

Producent Theo de Vré kon wegens ziekte niet aanwezig zijn. Laten we hopen dat hij in ieder geval één van de andere opvoeringen heeft kunnen bijwonen. Als iemand het verdient, dan hij wel. 

Kees Kuyper (01-05-1984)