1987 Les Miserables

Moedig Horizon boeit met "De Ellendigen"

De Egmondse theatergroep Horizon heeft vrijdag- en zaterdagavond en gistermiddag een voor amateurs ongekende professionele prestatie geleverd met de opvoering van 'Les Miserables'. Deze produktie van scenarist Alain Boubil en componist Claude-Michel Schönberg, naar Victor Hugo's gelijknamige meesterwerk, behoort op dit moment tit de theatersensaties van Londen en New York. Dat maakt de perfectie van deze amateurs des te verbazingwekkender. Theo de Vré (produktie en regie) en Lucas Hikke (muzikale leiding) hebben een absoluut spektakel op de planken gezet, dat zeker wat enscenering, koorwerk, solozang, scenewisselingen en aankleding betreft, ondubbelzinnig professioneel aandoet. Een indrukwekkende Nederlandse premiere.

De twee zeer getalenteerde Franse theatermakers Boubil en Schonberg hebben van dit uit drie dikke boeken bestaande sociale drama (1863) een grootse show gemakt. Daarin staan sociale misstanden aan het begin van de negentiende eeuw en het leven van de dwangarbeider Jean Valjean, die het nog tot directeur brengt, centraal.

Hindernissen

In 1980 speelde deze musical acht maanden met veel succes in Parijs. In datzelfde jaar reisde The de Vré naar Parijs om Alain Boubil te vragen of Horizon 'Les Miserables' mocht opvoeren. 
Die toestemming kwam, maar de gedreven theatermaker moest nog wel wat hindernissen overwinnen.

Zo stonde er van de Parijse uitvoering geen lette rof noot op papier. Theo de Vré kreeg alleen een grammofoonplaat mee. Daarom verdween het plan na lang wikken en wegen in de ijskast. Maar toen Lucas Hikke en De Vré ruim een jaar geleden de Engelse versie zagen, waren ze toch definitief verkocht. Met de Franse uitvoering op de plaat en de Engelse voorstelling in het hoofd gingen de heren aan het werk. Zo werd deze 'Les Miserables' van Horizon een bijzondere mengeling van twee uitmintende buitenlandse theaterproducties.

Horizons 'Les Miserables' doet filmisch aan. De tweeënvijftig decorwisselingen, waarvan zestien enorme doeken van acht bij veertien meter te pas komen, maken dat de toeschouwers zich geen seconde hoeven te vervelen. Gebeurtenissen volgen elkaar bliksemsnel op. Soms is er een vluchtige scene waarin een, twee of drie spelers, maar voor het overgrote deel zijn de veertig acteurs en actrices in zeer groots opgezette, indrukwekkende massascenes te bewonderen. Vooral de strijd die de studenten en de armen op de barricade voeren tegen het fictief aanwezige regeringsleger, de climax van het suk, wordt treffend uitgebeeld.

Toppers

In Horizons 'Les Miserables' wordt voortreffelijk gezongen en geacteerd. Dick Zijlstra als Jean Valjean, Michel als inspecteur van politie Javert, Fons de Vré en Corrie Broersen als het echtpaar Thenardier, Niels Eglander als Gravoche en Gerda Veldt als Eponine zijn werkelijk toppers. Ook het koor heeft klasse. Het bezit een enorm geluidsvolume en kracht. De vierentwintig musici voerden de goed in het gehoor liggende composities o.l.v. Lucas Hikke uiterst gediciplineerd en gevoelig uit. Een voorstelling die goed is voor diverse momenten van kippevel.

Aad Sonneveld