1991 Engel van Amsterdam

Horizon leeft zich uit in ‘Engel van Amsterdam’

‘De Engel van Amsterdam’, musical van Lennaert Nijgh en Joop Stokkermans, door Horizon, vrijdagavond in de nagenoeg volle grote zaal van de Vest; muzikale leiding Lucas Hikke; regie Theo de Vré; choreografie Carola Ruis. 

ALKMAAR – Voor de tweede keer binnen niet al te lange tijd heeft Horizon ‘De Engel van Amsterdam’ in produktie genomen. Dat zou de indruk kunnen wekken dat het aanbod van goede musicals gering is, maar de keus is wel begrijpelijk. In de eerste plaats is de ‘Engel’ een aansprekend, luchtig werk, dat het waarschijnlijk nog lang goed blijft doen zonder gedateerd te raken en in de tweede plaats bevat het een grote hoeveelheid ‘lekkere’ muziek. Want het zingen en het acteren tijdens het zingen gaat Horizon beter af dan het acteren sec, de goeden niet te na gesproken, zoals Gerda Veldt in de titelrol, Fons de Vré als Gozewijn en Michel Fernee als Vosmeer.

Componist Joop Stokkermans heeft vele stijlen bijeen gesprokkeld (de pop, het chanson, een snuifje volksmuziek en zelfs een vleugje Mozart) om overal de juiste sfeer te treffen en dat is hem wonderwel gelukt. Elke muzikale uitbarsting was weer een hoogtepunt en dus kende de uitvoering een vrijwel constante reeks hoogtepunten, temeer omdat de goede teksten van Lennaert Nijgh bijna altijd verstaanbaar over het voetlicht kwamen, ook door het koor. Een musical is geen operette, de tekst is van wezenlijk belang en bij de keus tussen mooi en duidelijk moet het laatste voorrang krijgen. Daar is kennelijk en met succes aan gewerkt. Bovendien stelde het prima orkest zich dienstbaar op en ook dat is wel eens anders.

Regie en choreografie hadden door een goede mise-en-scène en een uitgekiende opvulling van de ‘gaten’ veel vaart in de voorstelling gebracht, wat nog werd geaccentueerd doordat er op de juiste momenten iets werd vertraagd. De vaart werd er ook ingehouden door de snelle decorwisselingen met behulp van tussendoeken, wat bij mij de vraag deed rijzen waarom die procedure niet vaker wordt toegepast.

En de decors zagen er nog mooi uit ook en hadden een grote suggestiviteit. Kleding, prachtig van kleur, requisieten en de hele verdere technische verzorging maakten de uitvoering tot een hogelijk te waarderen evenement.

Kees Kuyper - Alkmaarse Courant Maandag 27 mei 1991