1997 Scrooge

'Scrooge' van theatergroep Horizon musical met visie

Voorstelling: Scrooge, een musical naar een verhaal van Charles Dickens. Uitgevoerd door theatergroep Horizon in een praktisch volle grote zaal van De Vest te Alkmaar op 13 december. Choreografie: Lisette Steenis. Muzikale leiding: Wim Noteboom. Regie: Bert Schuiling. 

Vele malen in de beroemdste Christmas Carol verfilmd en misschien wel ontelbare keren is het verhaal door theatergezelschappen op de planken gezet. En dat heeft natuurlijk een reden. Scrooge van Charles Dickens bezit een pakkende melodramatiek en is heden ten dage nog zo vitaal als het maar zijn kan.

Dat bewees de opvoering van Horizon zaterdagavond ondubbelzinnig. In het verhaal en ook in deze musical worden bovendien op een directe en leerzame manier de sociale wantoestanden geschilderd, die in het midden van de negentiende eeuw (en veel later ook nog) in Engeland heersten. Dickens heeft als jongen armoede aan den lijve ondervonden. Hoofdfiguur Abenezer Scrooge is waarschijnlijk dan ook de personificatie van alle ellende die hij in zijn jeugd heeft meegemaakt.

Zeker in Scrooge, met pakkende melodieën van James Leisy, is er sprake van een wereld, waarin uiteindelijk best te leven valt. Die min of meer optimistische levensvisie heeft theatergroep Horizon met allure in haar opvoering verweven. Hoofdfiguur Ebenezer Scrooge, prachtig gespeeld door Jakob Pronk, is in de spelopvatting van Horizon zeker een voelbaar naar mannetje, dat door een venijnig mopperig karakter de wereld om zich heen niet ziet. De vrekkerige financier is hier echter niet zo intens verdorven, zodat een ommekeer in levensvisie niet wordt uitgesloten. En die komt er ook.

Wanneer drie geesten hem op kerstavond komen bezoeken en hem zijn jeugd, het heden en vooral zijn toemkomst voorspellen komt de in zichzelf gekeerde mopperaar tot inkeer. Zijn in armoede levende klerk Cratchit geeft hij een ruime opslag en colporterende liefdadigheidsinstelling worden door hem rijkelijk beloond.

Horizon heeft door snelle scenewisselingen, sfeervolle decorstukken en mooi in het stuk passende kostuums van Scrooge een heerlijke musical gemaakt die mij vanaf het begin boeide. Ook de ensemblenummers, die tekstscenes in de musical geraffineerd inleidden, werden door de cast in tempo neergezet en kwamen bovendien zeer verzorgd over. De drie scenes, waarin de drie geesten zich afzonderlijk presenteren, pasten naadloos in de spelopvatting van de musicalgroep. Zeker de eerste twee toonden Ebenezer Scrooge een wereld, waarin voor de vrek punten van herkenning zaten waaruit lering kon worden getrokken.

Liedteksten als 'Ik ben herboren', gezongen door Jakob Pronk, en de finalenummers als 'Onze kerstman' en 'Hartelijk bedankt', degelijk muzikaal ondersteund door het Zaans opera- en operetteorkest, werden door het enthousiaste publiek met een ovationeel applaus beloond. Dat is geen wonder, want Scrooge van Horizon stond zaterdagavond als een huis.

Aad Sonneveld