1998 Smike

Smike van Horizon met glans over de drempel

Theatergroep Horizon heeft een imponerende staat van dienst wat betreft het uitvoeren van musicals. Vele succesvolle producties, eerder uitgevoerd in het professionele circuit, zijn door enthousiaste amateurs uit Egmond op de planken gezet.

De musical Smike, gebaseerd op een verhaal van Charles Dickens, heeft de musicalcast afgelopen weekend in De Beun uitgevoerd. En ook deze Horizonproductie werd vrijdagavond door een enthousiast publiek met een ovatie beloond. En dat was zeker verdiend, alhoewel het gedeelte voor de pauze succes nog niet verzekerde.

Het verhaal van de jongen Smike, afgeranseld en vernederd in een Engelse kostschool, is door het Engelse schrijversduo Roger Holman en Simon May omgevormd tot een uitdagend geheel waarin een pittige orchestratie de toneelmatige bravour van accenten moet voorzien. Nu, die orkestbegeleiding zat vrijdagavond wel goed, o.l.v. dirigent Wim Noteboom kwamen de nodige swingende klanken uit de orkestbak.

Op het toneelmatige vlak was Smike voor de pauze wat flets en ontbeerde de nodige bravour. Verwonderlijk is dat overigens niet. Een eerste uitvoering (er waren er drie) staat altijd bol van personele nervositeit. Duidelijk hadden de spelers hier last van. De mise en scene bijvoorbeeld liep niet lekker en ook tekst zat in dit deel soms even in de vergeethoek. Het bruiste niet en dat dienst deze op papier bedoelde popmusical toch te doen.

Na de pauze trad er naar mijn gevoel een andere cast op de planken. De schroom was weg. De onzekerheid had plaats gemaakt voor de nodige vinnigheid en die verandering pikte de zaal voelbaar op. Er kwam duidelijk meer respons van de zaalzijde. Er werd gegniffeld en gelachen en de zaal beloonde liedteksten met een applaus. Oscar Koch, in de rol van Nicholas Nickleby, ontpopte zich als een musicaltalent. Trouwens, Rico Salari, als de brute kostschoolbaas Squeers en zijn vrouw, met flair geacteerd door Maria Overtoom, maakten deze Horizonproductie nu ook tot een waar feest. Voeg hier dan nog bij een compliment voor de schitterende aankleding en het zal duidelijk zijn dat deze Smike net trots bijgeschreven kan worden op Horizons imponerende musicallijst.

Aad Sonneveld