2000 Little Shop of Horrors

Horror om een plant in lekkere, 'showy' musical

Voorstelling: Little Shop of Horrors, een musical. Uitgevoerd door Theatergroep Horizon. Gezien in een goed bezet theater De Beun te Heiloo op 20 mei. Regie: Bert Schuiling. Muzikale leiding: Laura Rodenhuis. Choreografie: Sandra Eijkmans. 

Theatergroep Horizon vervult op musicalgebied een voortrekkersrol. Een eerdere succesvolle productie van de groep 'Les Miserables', was een primeur in ons land. Een jaar later ontfermde het professionele circuit zich over de musical. Met 'Little Shop of Horrors' gaat het naar alle waarschijnlijkheid dezelfde kant op. Het gedreven Egmondse gezelschap haalt dus ook nu weer de kastanjes uit het vuur voor de professionals in het vak. Dat is de theatergroep overigens wel toevertrouwd, want de 'Horror-story', waarin een vraatzuchtige plant personages tot handelen dwingt, is zeker een langer verblijf op het podium waard.

In de accurate en humorvolle regie vol van puntige details van ex-cabaretier Bert Schuiling laveert de spelersgroep soepel van scene naar scene, zonder ook maar 1 moment te vervelen. En dat, terwijl een plant de intrige bepaalt. Dat laatste hebben de makers Alan Menken en Howard Ashman handig in de voorstelling gezet.

Door het verhaal in een achterbuurt te plaatsen, krijgt de in eerste instantie miezerig ogende okantenwinkel van eigenaar Muschnik al gauw het voordeel van de twijfel. Daarnaast manoeuvreren er nogal wat schalkse meiden in die omgeving, wat al snel de treurnis van een winkelsluiting zet tegenover de vrolijkheid van de straat. Een confronterende omgeving dus, waarin een wondertje wel past en armoedsaaiers hoe dan ook de helpende hand verdienen.

In die setting toont hoofdfiguur Simon Krelborn, een prima beweeglijke musicalcreatie van Maarten Elout, zijn baas vlak voor de definitieve winkelsluiting een door hem gekweekt plantje, dat volgens hem de aandacht zal trekken. De met Duits accent pratende Muschnik (Tom Hoogstadt), een typische handelaar die waarschijnlijk van ver komt en wilskrachtig overkomt, waait het voorstel weg maar bedenkt zich snel als een eerste passerende voorbijganger naar het bekkige, groen gekleurde plantje informeert. Hij neemt meteen een bosje bloemen mee en dat is het begin van de bloei van het buurtwinkeltje, die gepaard gaat met de panische angst ban Simon dat de alsmaar groeiende vleeseter de inwoners van de buurt zal verschalken.

Zijn geheim deelt hij op een gegeven moment met het andere hulpje in de winkel, Antje (Karina Bouderij), een uit de goot geraapt trippelend typetje dat bij voorbaat de klappen oploopt en waaraan Simon zijn hart heeft verpand. Ze past prima in de ambiance van de verliezers. Tegen de achtergrond van die aannemelijke romance met zoete snit dijt de plant uit tot menshoge proporties. Zijn bek is rood van binnen en wortels lijken tentakels. Een imponerend 'beest' dat Simon af en toe meedeelt dat er honger in het land is. Het vreet het geweldadige 'liefje' (Rico Salari) van Antje op en verslindt terloops ook nog Muschnik. Simon killt hem ten slotte met een overdosis dynamiet en neemt meteen daaropvolgend in de laatste mooi showy neergezette scene Antje in de armen.

Daarvoor bezorgen goed passende liedjes, meestal kort en puntig en voorzien van een goed in het gehoor op band gezette muzikale begeleiding, het verhaal de nodige musicalallure. De ensemblenummers meestal met negen fraai uitgedorste brutaal ogende straatmeiden geven het geheel een lekker aanvoelend showy tintje en voeden daarnaast de dynamiek. De gehuurde planten van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, zeer verschillend in grootte, werden vakkundig 'bediend' door Dennis van Akkeren.

Aad Sonneveld