2005 A Bohemian Rhapsody

Theatergroep Horizon speelt sterren van de hemel

Theatergroep Horizon op 7,8 en 9 januari in een uitverkochte Vest met de musical ‘A bohemian rhapsody’ van Bert Schuiling. Muzikale leiding: ton Rombout, choreografie: Marieke Oud en Lotte Weighell, regie: Bert Schuiling. Gezien: Zaterdag 8 januari.

Laten we dit keer eens bij het eind beginnen. Het feitelijke slotlied van de musical ‘A bohemian rhapsody’ luidt ‘We are the champions’. En kampioenen zijn het, de leden van Horizon. Zelden is door een amateur-gezelschap een dergelijk hoogwaardig stukje podiumkunst neergezet als Horizon afgelopen weekeinde tot vier keer toe bracht. 

Toen Horizon hoorde geen toestemming te krijgen om de Queen-musical ‘we will rock you’ op te voeren waren de liedjes al grotendeels ingestudeerd. Voor regisseur Bert Schuiling werd dit probleem een uitdaging. Hij besloot zijn eigen verhaal te maken. Op knappe wijze geeft Schuiling de oorspronkelijke teksten van heel veel Queen-liedjes in zijn eigen teksten verweven, waardoor er een vloeiend en boeiend verhaal is ontstaan. Zijn zeer fantasierijke regieopvatting, waarbij het onmogelijke kennelijk eerst maar eens bewezen moet worden, doet de rest in deze kwalitatief hoogstaande voorstelling.

‘A bohemian rhapsody’zit vol met mooie scènes waarbij volop gebruik wordt gemaakt van alle theatertechnieken die maar mogelijk zijn. De changementen van het omvangrijke decor gebeuren razendsnel. Het lichtplan is een wezenlijk onderdeel van het verhaal. Overal op het toneel gebeurt wel wat. Zelfs aan de zaalverlichting is gedacht. Toch is er ook iets op het betrekken van de zaal aan te merken. Als de ‘Killer Queen’ even schuil moet gaan ziet de rechterkant van de zaal haar evenwel in de decors staan en als zij daarna ‘Don’t stop me now’ zingt, zit diezelfde rechterkant alleen naar haar handen te kijken. Voor de rest niet alleen de regisseur die alle lof toekomt. De solisten hebben stuk voor stuk genoeg zangkwaliteit om van de krachtige liedjes van Queen geen slap aftreksel te maken en ook hun spel is overtuigend. Het omvangrijke koor weet eveneens van wanten. Het gaat niet alleen geestdriftig in de zang op. Maar ook zeer zeker ook in de levendige choreografie. De band onder leiding van Ton Rombout zet van het begin tot het eind de juiste toon neer.

Al met al wist Horizon het publiek zo te begeesteren dat het tussentijds van de stoelen los kwam en op de maat begon mee te klappen. Een onvergetelijke avond.

Bob de Mon