2009 Titanic

Titanic zinkt prachtig in De Vest

Een gigantische productie en een unieke samenwerking waren er beloofd in het bij de ingang uitgedeelde glossy magazine Titanic. Dat werd het inderdaad. Met een groots decor. Natuurlijk ontbraken de kroonluchters niet. Gemaakt van plastic champagneglazen, dat wel. De onzinkbare Titanic verdween maandag prachtig verlicht in de golven. Lamoraal en Horizon waren één geworden.

Er werd door de Horizonners prima gezongen, alles was uitstekend te verstaan. Met een aantal solisten om zuinig op te zijn. Zoals Oscar Koch, die de telegrafist Harold Bride speelde. Rico Salari viel ook op door zijn natuurlijke spel. Wie zou niet door hem bediend willen worden?

Er was geen hapering te ontdekken in de voorstelling. Het was een geoliede machine, met geslaagde special effects en er was plaats voor een komische noot te midden van alle gespeelde ellende.

De muzikanten van Lamoraal zaten vanaf het begin van de voorstelling tot de laatste noot midden op het podium. De orkestleden probeerden paniek aan boord te voorkomen. Pas toen het schip richting zeebodem verdween, was er voor hen ook rust. Lamoraal speelde een voorstelling lang non-stop, wat een prestatie op zich genoemd kan worden.

Na afloop werd er dan ook langdurig en enthousiast geapplaudisseerd. Nadat het doek viel, was de ontlading bij de spelers zelf goed te horen.

De Titanic van Lamoraal en Horizon was een prachtige voorstelling, waarin eigenlijk te veel gebeurde om in één keer te bevatten: de standsverschillen, de problemen met het schip, de dromen over een mooi leven in het verre Amerika, de bijzondere kostuums, de decors.

Marinus Rintel