2012 Joe

Horizon biedt graag een stukkie meer

Musicalster Vera Mann helpt theatergroep met voorbereidingen nieuwe voorstelling

Door Herman de Jager

EGMOND AAN DEN HOEF - Vera Mann sluit haar workshop af met een glimlach terwijl de acteurs met hernieuwde energie de kantine van het dorpshuis opzoeken. De musicalster is op bezoek bij Horizon Musicalproducties als voorbereiding op de voorstellingen van hun musical Joe in De Vest begin oktober.

Oscar Koch is zichtbaar onder de indruk van Vera Mann. "Zij is een grote uit de musicalscene. Ze heeft een hoop kennis en kent het stuk door en door omdat ze er zelf in speelde. Ze neemt de spirit van de originele Joe mee. Wat ze doet is fine-tunen, kleine aanwijzingen, maar in tien minuten krijgt ze voor elkaar waar regisseurs maanden over doen", aldus voorzitter Koch. "Vera leert spelers bijvoorbeeld om hun gevoel in het spel te leggen, zodat de toeschouwers hen echt geloven. Ze eist dat de spelers hun symbolische jassen uittrekken, en krijgt dat met haar enthousiasme ook voor elkaar. Ze kijkt dwars door de trucs heen en laat spelers hun barrières doorbreken."
Vicevoorzitter Maarten Elout: "Het was een raar jaar. Allereerst hebben we een grote financiële strop voorkomen door de geplande verbouwingssluiting van de Vest met behulp van een 'email-petitie-bombardement' tegen te houden. We begonnen dit seizoen met een geheel nieuw artistiek team en hebben in maart van dit jaar nog een regisseurswissel gehad. Een 'shaky' begin, maar het is helemaal goed gekomen.

De Egmondse vereniging heeft momenteel 45 leden in de leeftijd van 19 tot 72, waarvan sommigen al aan meer dan twintig voorstellingen hebben meegdaan. Ook met de nieuwe aanwas zit het wel snor; dit seizoen zijn er negen nieuwe spelers aangenomen, waarvan oud-Oberon speelster Daphne Dekker meteen één van de hoofdrollen opeiste naast onder andere Oscar Koch als Joe en Diana Hof als verbindingsofficier. Elout: "In cultuurpark De Hout geven we zondag om 14 uur een gratis voorproefje van de musical. op dezelfde dag hebben we nog een doorloop met het orkest. Normaal repeteren we elke maandag met de hele groep en op woensdag met de solisten, maar komende tijd hebben we ook nog een technische doorloop en een generale voor de boeg. En dan natuurlijk de première op 3 oktober en de voorstellingen op 4, 5 en 6 oktober in De Vest."

De Nederlandse musical uit '97 gaat over de stoere gevechtsvlieger Joe, die overlijdt voordat hij pilote Dorinda de liefde kan verklaren. Vervolgens krijgt hij in de schemerwereld tussen hemel en aarde een bijna onmogelijke opdracht te vervullen. In de voorstelling rondom het thema 'spijt' zit een aantal spannende vliegscènes waarvoor de decorbouwers (uit eigen gelederen) een podiumbreed vliegtuig hebben geconstrueerd. Elout: "Om het echte pilotengevoel te ervaren, hebben we onze hoofdrolspelers ter voorbereiding met een klein vliegtuigje de lucht in gestuurd. Noem het maar passie. Of gedrevenheid. Er is niks mis met amateurtoneel, maar wij bieden graag een stukkie meer!"

Bron: Noordhollands Dagblad 21-09-2012