2014 Tommy

Horizon 'Tommy' schalt door De Vest

Gezien: The Who's Tommy op 24 oktober • Theater de Vest • Alkmaar

Door Martien Douw

De muziek van de monumentale rockopera 'The Who's Tommy' schalde gisteravond door theater De Vest. Theatergroep Horizon bracht er de musicalversie van de opera van de hand van Pete Townshend, frontman van de rockgroep The Who.
'Tommy' vertelt het aangrijpende verhaal van een jongetje dat getuige is van de moord op zijn stiefvader. Het trauma maakt hem op slag doof, stom en blind. Omdat hij een talent blijkt te hebben voor flipperen, wordt hij een held. Maar hij blijft in zichzelf gekeerd, totdat hij - eenmaal volwassen - in de spiegel kijkt.
Theatergroep Horizon voert de rockopera nog drie maal uit, met maar liefst 35 spelers. Het spektakel is nog te zien vanavond 20.15 uur en zaterdag om 14.00 uur en om 20.15 uur.

Tommy heeft twee gezichten

Alkmaar • Met de musicalversie van de rockopera Tommy is Theatergroep Horizon een gedurfd avontuur aangegaan. Hoe immers, houd je een oorspronkelijk als rockconcert bedoeld stuk overeind in een constellatie met meer dan dertig zingende acteurs? Gisteravond was de première in theater De Vest en dat leverde een voorstelling op met twee gezichten. Voor de pauze was de muziek de baas. In haar enthousiasme, overstemde de band onder leiding van Herman de Jager de zangers. Na de pauze was dit bijgesteld en waren zang en begeleiding in evenwicht. Vervelend was die onverstaanbaarheid echter niet. In het spel en door de enscenering was volstrekt duidelijk waar het over ging. Een pluim daarom voor regisseur Martijn Egelmeer, die hiermee liet zien het verhaal van de doofstomme en blinde Tommy goed te hebben begrepen.
De razende vaart waarmee het stuk over de planken komt, maakt het anders dan een 'gewone' musical. De getraumatiseerde Tommy wordt heen en weer geslingerd. Genezers gaan met hem aan de gang, Hij wordt gepest, misbruikt en op handen gedragen als hij goed blijkt te kunnen flipperen. Dan wordt hij verguisd en ten slotte tot goeroe gemaakt. Die rollercoaster komt goed uit de verf.

Musicalgroep Horizon laat veel talent zien

Het is precies de boodschap, die The Who moet hebben gehad, eind jaren zestig, toen rockbands voor het eerst in de geschiedenis mythologische proporties aannamen. Dwepende menigtes, die je even hard weer verguizen.
Marco Smidt, die Tommy speelde, heeft een uitstekende, heldere stem. Maar hij mist op het acteervlak misschien net de brille voor zo'n rol. Diana Hof als zijn moeder springt er bij de hoofdrollen uit. Zij was ook voor de pauze verstaanbaar.
Jeroen Blank en Diana Vermeulen waren ijzersterk als respectievelijk Neef Kevin en Acid Princess. In hun korte performances werd duidelijk, dat Horizon over veel talent beschikt.
En zo was het bij elkaar - ondanks de valse start - toch een heerlijk avondje theater. Mooie decors, veel vaart, lekkere muziek en een werkelijk schitterende finale.
Het komende weekeinde wordt Tommy nog drie keer uitgevoerd.